Setup Menus in Admin Panel

Hubungi Kami Sekarang ! ‭03-8912 8168‬ | admin@junemohdsom.com
Profile Photo

Pattern Interruption (PI)

Pattern Interuption

 

Pattern Interruption. Eeem saya tak tahu dari mana saya belajar PI. Satu hari saya cuba google sikit dan algortima goolge search saya masa itu masih lemah. Maka, tiada info hebat yang saya boleh belajar dari internet.

 

Tetapi… memang saya dah nampak PI di sana-sini. Mungkin dulu-dulu masa boring dan saya tersurf laman-laman website retis atau industri Hollywoood. Nntahlah. Dan saya dah nampak macam mana mereka tiba-tiba switch topik utama yang klise (cli·ché) dalam sekelip mata. So obvious. Dan ofkos saya suka sebab saya memang sedikit kurang gemar dengan hype dan apa-apa yang klise.

 

Eemm terjumpa video pendek di Youtube ni. Best juga. Beliau mahu kita have fun bila menjual. Have fun lah sikit, jangan serius sangat. Contoh yang beliau berikan.

 

>>> Kalau anda tak suka DVD saya, hancurkan DVD ini dan pulangkan kepada saya untuk refund.

 

Tu dia. Ganas. Scary pun ada. PI !

 

Well, saya teringatkan satu promosi ringan-ringan yang saya buat di FB wall saya ketika saya promote MB2000. Memang best. Sale takde dari post ini. Tapi saya jumpa kawan baru yang kewl dan banyak ILMU. Promosi santai itu saya update pada waktu petang di hari pertama promosi. Saya bayangkan, ketika orang balik kerja, tak kan nak cakap pasal MB2000 lagi. Maka, saya buat satu post ringan.
Affiliate MB2000
2 malam selepasnya, ada stranger pm. Dari link yang saya berikan, beliau telah terrrrrrrdownload satu apps sebab beliau suka dengar lagu. Maksudnya , dia expect akan dengar lagu. Tetiba, tanpa disangka beliau terdengar suara Tn Faisal Abdullah. Oooopps.

 

Dia kata ini first time beliau kenal Tuan Faisal.

Cepat-cepat saya cover. “Eehhhh tapi you dapat jugak dengar lagu lepas tu kannn? I dapat dengar Yuna? You?”

Dia dapat dengar Najwa taw. Perghh lega hati ini. Keh keh.

 

Dari situ kami bersembang mengenai ekonomi persahabatan, bisnes kek, photography, copywriting, short film dan diakhiri dengan beliau menghadiahkan saya video lagu Hindustan sebagai tanda persahabatan. Saya suka chatting pertama itu dan hari berikutnya saya ketahui, beliau juga peminat TED Talks seperti saya. Ohhh sale itu secondary. Takpe, asalkan dapat kawan baru yang kewl.

 

Tujuan utama menggunakan Pattern Interuption dalam strategi bisnes atau kopiwriting adalah untuk mengganggu satu perkara (pattern/habit/cara) biasa yang dilihat atau dibaca oleh audiens. Menukar pattern secara tiba-tiba akan memberi satu gangguan berbentuk SURPRISE yang amat digemari oleh otak manusia. Iya. Otak kita suka surprises.

 

Seterusnya, boleh baca >> ilmu copywriting, storytelling dan tips menulis.

Klik sini untuk dapatkan >>> SERVIS COPYWRITING Dari JuneWriter

 

A Writer Writes
JuneWriter: The StoryTelly KopiWriter

24 November 2015

Jemput tinggalkan pendapat anda di ruangan komen !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

top
Hak Milik Terpelihara © JuneMohdSom.com.

Login

Register

Create an Account
Create an Account Back to login/register